Rampenclausule

Aangenaam erfgenaam

Wanneer kinderen kort na elkaar overlijden, is dat een persoonlijk tragedie. Het wordt rampzalig als deze kinderen – afkomstig uit verschillende families – met elkaar zijn getrouwd en niet over een testament beschikken. In 2016 overkwam dit een echtpaar. Zelfs tijdens hun huwelijksreis.

Omdat zij zelf geen kinderen hadden, komen ouders, broers en zusters in deze volgorde in aanmerking om te erven als de echtgenoot al is overleden. In dit geval erfde de stervende man, omdat zijn vrouw als eerste overleed. Toen de man kort daarop overleed werd zijn levende moeder zijn erfgenaam. Zij erfde wat hij kort daarvoor had geërfd van zijn overleden echtgenote en erfde ‘zijn aandeel’. De familie van de als eerste overleden vrouw erfde niets.

Rampenclausule in testament

Wat leert dit pijnlijke voorbeeld ons? Het leert ons dat het wettelijk erfrecht soms niet voorziet in situaties, die u mogelijk ervaart als rechtvaardig. Namelijk dat iedere familie erft van het overleden kind. Als u dit zo wilt regelen, heeft u een rampenclausule nodig in uw testament.

De familie van de vrouw heeft tot aan het Gerechtshof geprocedeerd, maar is niet in hun gelijk gesteld. Als u een testament maakt, hoeft u dat niet te doen. Dat lijkt ons wel zo aangenaam.

U wenst:

Advies

Advies op financieel, fiscaal en juridisch gebied.

Begeleiding

Wij begeleiden u met gesprekken.